Domowe jagody
Średni stopień trudności
Oto przepis na naleśniki z jagodami, które są pełne owoców. Miękkie, delikatne ciasto z bogatym wnętrzem kwaśnych jagód To połączenie jest zwycięzcą! ?
Nie ma nic lepszego niż to!
Bułki są miękkie, puszyste i delikatne.
Będą przepyszne.
Składniki:
Truskawki:
- 350 g jagód
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g cukru trzcinowego
Kruszonka:
- 30g mąki
- 15 g cukru
- 30 g masła
Ciasto:
- 300g mąki
- Sól - szczypta
- 30 g cukru
- 6 g drożdży suszonych
- 175 g mleka
- 30 g masła
Sposób przygotowania:
Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier i sól. Następnie zagniatam ją za pomocą haków do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto jest już wstępnie zagniecione dodaję roztopione masło. Mieszam wszystkie składniki razem i wyrabiam, aż wszystko będzie dobrze połączone. Przykrywam miskę folią i odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie robię kruszonkę, łącząc wszystkie składniki.
Jagody myję i dodaję do nich skrobię, cukier i dobrze mieszam.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 8-10 części i formuję z nich kulki. Rozwałkowuję je na okrągło i umieszczam w misce. Następnie miskę wypełniam dużą ilością jagód i zlepiam końce. Jagody wyjmuję z miski i zwijam w kulkę. Następnie układam rulon na blacie. Smaruję je żółtkiem i posypuję kruszonką.
Piekę w temperaturze 180°C przez 25-30 min, z grzankami na wierzchu i spodzie.
---
Czas przygotowania: 20 minutCzas pieczenia.
: 40
minCzas pieczenia:
30 minTotal
czas1h30 minLiczba porcji
- 6serwacji