Drożdżowy chleb ze szpinakiem
Easy
Delikatne ciasto drożdżowe, które jest delikatne i pyszne. Taki kolor uzyskano dzięki blanszowaniu szpinaku.
Smak szpinaku jest nieporównywalny. To ciasto zachwyci każdego, komu je podasz. ?
Składniki:
- 300g mąki
- 5 gramów suszonych drożdży
- 1 jajko
- 50g cukru
- 100 g szpinaku
- szczypta soli
- 30g masła
- 150 ml mleka
- 10g migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztapiam. Jajko i szpinak dokładnie blenduję, aż szpinak będzie dobrze rozdrobniony. W misce łączę mąkę z drożdżami. Następnie dodaję do ciasta cukier i sól. Gdy ciasto jest już dobrze połączone, dodaję do miski masło i dokładnie wyrabiam. Po tym jak ciasto odpoczywa przez około 1 godzinę, przekładam je do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto będzie się kleić. Na wierzch ciasta dodaję płatki migdałów. Ciasto piekę przez 30 minut w temperaturze 200°F, opiekając na wysokiej lub niskiej temperaturze.
---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Czas pieczenia: 30 minut
Czas całkowity: 1h 45 min
Wielkość porcji: 10