Faworki

Już niedługo tłusty czwartek! Mam wspaniałą propozycję na faworki.

Tradycyjnie były one przygotowywane w oleju. Można je jednak upiec w piekarniku. Faworki są moimi ulubionymi. Wolicie pączki, czy faworki?

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu/octu
  • 120 g śmietana/jogurt 18%
  • 260g mąki pszennej
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Po wyrobieniu ciasta używam wałka do spłaszczenia go. Następnie formuję je w kulę. Zobaczysz, że na faworkach powstaną pęcherzyki powietrza, jeśli uderzysz w ciasto. Następnie biorę kawałek ciasta i rozwałkowuję go. Wycinam paski o szerokości 2 cm i dowolnej długości. Na środku każdego paska robię nacięcie i związuję ciasto ze sobą, tworząc faworek. Ciasto przykrywam ściereczką, aby nie wysychało. Przygotowuję talerz i ręcznik papierowy do odsączenia faworków. W rondlu rozgrzewam 1-1,5l oleju do 170 stopni, faworki można smażyć bez termometru. Ważne jest jednak, aby nie podgrzewać oleju zbyt mocno. Olej jest gotowy do smażenia ciasta po umieszczeniu go w oleju. Przygotowane faworki wkładam do oleju i smażę na złoty kolor. Odsączam je na ręczniku. Posypuję je cukrem pudrem.

---

Czas przygotowania: 30 min
Czas smażenia: 10 min
Czas razem: 40 min
Liczba porcji: 50 porcji.