Kawowy tort bezowy

Słodka i chrupiąca beza z lekkim kremem kawowym stanowi idealny deser na każdą okazję. Przygotowanie bezy zajmuje bardzo mało czasu. Mikser i piekarnik robią resztę. To ciasto warto przygotować w swoim domu.

Składniki:

Beza:

  • 5 białek
  • 250g drobnego cukru
  • Sól - szczypta
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Krem:

  • 400g śmietany 30%
  • 250g Mascarpone
  • 20 g cukru pudru
  • 2 op cream fix lub żelatyna
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaję cukier łyżka po łyżce, aż cały cukier się rozpuści. Sprawdzam cukier rozcierając masę między opuszkami palców. Jeśli nie ma drobinek cukru, beza została dobrze ubita. Do masy dodaję sok z cytryny i chwilę mieszam, aż się połączy. Masę dzielę na 2 części. Na papierze do pieczenia odrysowuję okrąg o średnicy 19 cm. Następnie odwracam papier i dodaję połowę bezów do okręgu. Ten sam proces kontynuuję z pozostałą bezą.
Zarówno blaty, jak i spody suszę jednocześnie w piekarniku. Najpierw opiekam blat i spód w temperaturze 130°C przez 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 90°C i suszę przez 2,5 godziny. Podczas tego procesu nie otwieram piekarnika. Po upieczeniu beza wyłączam piekarnik i pozwalam jej ostygnąć w piekarniku. Najlepiej pozwolić jej odpocząć przynajmniej przez jedną noc.
Do kawy dodaję niewielką ilość wody i odstawiam na dobę. W misce dodaję zimne mascarpone, śmietankę i cukier z kawy j. Zaczynam ubijać śmietanę. Po chwili do miski dodaję fixy i ubijam śmietanę, aż stanie się gęsta. Przygotowany krem dodaję do bezików i dekoruję wierzch kakao.

---

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 2h 35 min
Czas całkowity: 3 godziny 5 minut