Kruche ciastka z dżemem
Poziom trudności: Łatwy
Połączenie pysznej frugeliny i kruchych ciasteczek, które rozpływają się w ustach, zachwyci kubki smakowe każdego. Koniecznie musisz ich spróbować.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 4 żółtka
- Masło 200 g
- 90 g Cukier puder
- 300 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g gęstego dżemu/frugeliny
Sposób przygotowania:
Masło i cukier puder miksuję razem, aż uzyskam puszystą masę, następnie dodaję żółtka. Mieszam składniki, aż będą dobrze połączone. Dodaję przesianą mąkę i skrobię. Wyrabiam jednolite ciasto. Ciasto dzielę na 15 równych części, a następnie formuję kulki. Układam je na blasze do pieczenia. W każdej kulce robię wgłębienie łyżeczką i dodaję porcję frugeliny.
Piekę w temperaturze 180*C przez 20-25 min, z grzaniem góra-dół. Przechowuję w szczelnym pojemniku
---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 min.
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 15 szt.