Ptysie z kruszonką
A co z pysznymi i rozpływającymi się w ustach kruchymi ciasteczkami?
Pyszne, miękkie ciasto, kruszonka i rozpływający się krem? To brzmi wystarczająco pysznie!
Składniki:
Ciasto parzone
- 60 ml wody
- 60 ml mleka
- 50g masła
- Sól - szczypta
- 75g mąki pszennej
- 3 jajka
Kruszonka:
- Miękkie masło 30g
- 40 g cukier trzcinowy
- 40g mąki
Krem:
- 125g Mascarpone
- 200g Śmietana 30%
- 30 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotowuję kruszonkę. Następnie zagniatam składniki na jednolitą masę.
Tak przygotowaną kruszonkę rozwałkowuję na grubość około 2 mm. Następnie wałkuję ją między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Pozwalam kruszonce schłodzić się w lodówce. Jeśli to możliwe, przekładam ją na deskę do krojenia.
W następnej kolejności przygotowuję ciasto.
Jajka powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej.
Do rondelka dodaję wodę, masło i mleko i podgrzewam je do momentu rozpuszczenia. Do gotującej się mieszanki dodaję mąkę i doprawiam ją szczyptą soli. Garnek trzymam na gazie i szybko mieszam ciasto. Następnie gotuję je na parze. Ciasto parzę, aż brzegi będą czyste i lśniące. Ciasto przekładam do miski i pozwalam mu odpocząć przez 10 minut.
Następnie dodaję do ciasta po jednym jajku i po każdym dodaniu dobrze mieszam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Następnie na blachę do pieczenia wyciskam ptysie o średnicy około 5 cm.
Następnie z ostudzonej kruszonki formuję kółka. Kruszonkę układam na wierzchu ptysiów. Piekę w temperaturze 180°C przez 25 minut. Po upieczeniu pozwalam ptysiom ostygnąć w piekarniku przez 20 minut.
Następnie przygotowuję krem. Schłodzoną śmietankę i mascarpone łączę z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej masy.
Wystudzone ptysie wypełniam kremem i owocami.
-----
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10min
Czas pieczenia: 25 minut
Czas pieczenia: 30 min