Pyszne pączki

Pokażę Wam, jak ciasto drożdżowe staje się bardziej miękkie i smaczne, gdy połączy się je z ziemniakami. Można je zrobić na słodko lub wytrawnie.

Pyszne pączki mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pączków.

W przypadku wersji wytrawnej można pominąć cukier i dodać więcej soli. Pyszki można podawać z sosami do mięs. W wersji słodkiej podawaj je z dżemami, cukrem pudrem i owocami.

Z pewnością zasmakują Twoim kubkom smakowym

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 500g mąki pszennej
  • 120 g zsiadłego mleka
  • Jogurt naturalny 130g
  • 15 g drożdży instant
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 25 g cukru
  • Sól
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotuję z odrobiną soli, aż będą miękkie. Ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę. Dodaję do nich jajka, zsiadłe mleko jogurt, cukier drożdże i mąkę. Używam miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po wstępnym zagnieceniu ciasta dodaję roztopione masło. Dalej wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Miskę przykrywam folią klingową i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładam na posypany mąką blat. Biorę kawałek ciasta i rozwałkowuję go na posypanej mąką powierzchni. Za pomocą noża wycinam nierówne kawałki ciasta.

Rozgrzewam olej do temperatury 165°C. Ostrożnie umieszczam przygotowane yummies w oleju i smażę oba, aż staną się złotobrązowe.

---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania:1h
Czas gotowania: 40 minut
Czas całkowity: 1h 55 min
Wielkość porcji: 50 sztuk