Pyszne pączki
Pokażę Wam, jak ciasto drożdżowe staje się bardziej miękkie i smaczne, gdy połączy się je z ziemniakami. Można je zrobić na słodko lub wytrawnie.
Pyszne pączki mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pączków.
W przypadku wersji wytrawnej można pominąć cukier i dodać więcej soli. Pyszki można podawać z sosami do mięs. W wersji słodkiej podawaj je z dżemami, cukrem pudrem i owocami.
Z pewnością zasmakują Twoim kubkom smakowym
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 500g mąki pszennej
- 120 g zsiadłego mleka
- Jogurt naturalny 130g
- 15 g drożdży instant
- 30 g masła
- 1 jajko
- 25 g cukru
- Sól
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotuję z odrobiną soli, aż będą miękkie. Ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę. Dodaję do nich jajka, zsiadłe mleko jogurt, cukier drożdże i mąkę. Używam miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po wstępnym zagnieceniu ciasta dodaję roztopione masło. Dalej wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Miskę przykrywam folią klingową i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładam na posypany mąką blat. Biorę kawałek ciasta i rozwałkowuję go na posypanej mąką powierzchni. Za pomocą noża wycinam nierówne kawałki ciasta.
Rozgrzewam olej do temperatury 165°C. Ostrożnie umieszczam przygotowane yummies w oleju i smażę oba, aż staną się złotobrązowe.
---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania:1h
Czas gotowania: 40 minut
Czas całkowity: 1h 55 min
Wielkość porcji: 50 sztuk