Sernik Oreo

Poznaj przepis na wyjątkowo puszysty i delikatny sernik oreo.

Możesz przygotować go z dowolnymi ulubionymi ciastkami

Sernik cudownie sprawdzi się na świątecznym stole, zachwycisz jego smakiem każdego.

Składniki:

Masa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 100 g cukru
  • ekstrat waniliowy
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 50 g oleju
  • 70 g ciasteczek oreo
  • 140 g mleka w proszku

Spód:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 120 g ciastek oreo

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 24 cm.

Do przygotowania mojego ciasta wykorzystałam posypkę z ciastek oreo, możesz użyć zwykłych ciastek oreo lub podobnych. Masę z ciasteczek możesz dodać do twarogu lub pokruszyć razem z ciasteczkami.

Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę ciasteczka, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję równy, cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Do misy miksera przekładam białka i ubijam je na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Białka przekładam na talerz i do misy miksera dodaję twaróg, cukier, wanilię skrobię, żółtka, ciasteczka i mleko, całość miksuję na jednolitą masę. Do połączonej masy dodaję powoli olej, a następnie mleko w proszku. Mieszam do połączenia. Masę serową przelewam na podpieczony spód, ozdabiam wierzch pokruszonymi ciastkami. Piekę 50 minut w 180°C, grzanie góra-dół. Upieczony sernik, zostawiam na 20 min do przestygnięcia w uchylonym piekarniku. Gdy ostygnie, schładzam go w lodówce.

Podaję ze świeżymi owocami.

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 12 porcji