Szarlotka z kajmakiem

Chrupiąca szarlotka z kajmakiem. Słodkie kwaśne jabłka, kruche ciasto i kajmak.

Można ubić pianę z białek i rozłożyć ją na jabłkach. Następnie całość przykryć ciastem kruchym.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na najlepszą szarlotkę z Kajmakiem:

Składniki:

Ciasto kruche

  • 200g masła
  • 100 g erytrytolu
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka mąki do pieczenia
  • 2 żółtka

Jabłka z kajmakiem:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • Cynamon
  • 2 cm świeżego imbiru (opcjonalnie).
  • 200g kajmaku

Sposób przygotowania:

Masło pokroiłam w mniejszą kostkę. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą i zagniotłam. Ciasto dzielę na dwie równe części, zawijam w folię cling i spłaszczam. Ciasto jest teraz gotowe do schłodzenia w lodówce. W czasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotowuję jabłka. Jabłka obieram, kroję w mniejszą kostkę, a następnie skrapiam sokiem z połowy cytryny. Jabłka podsmażam na patelni z cynamonem i startym imbirem. Nie rozpadają się, ale tracą swoją surowość. Do lekko przestudzonych jabłek dodaj kajmak i dobrze wymieszaj. Odstawić na 15 minut, aby masa ostygła. Foremkę wyłożyłam większą częścią ciasta, podczas gdy jabłka stygną. Boki również wykładam ciastem i nakłuwam je widelcem. Następnie na foremce układam jabłka. Na wierzch jabłek kruszę lub ścieram na tarce pozostałe ciasto kruche. Jabłka piekę w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę, opiekając wierzch i spód.

---

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Czas oczekiwania: 15 minut
Czas całkowity: 1h 35 min