Szarlotka z połówek jabłek

Jesienią mamy do wyboru najsmaczniejsze jabłka, warto to wykorzystać i przygotować pyszną szarlotkę, która zachwyci nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Kruche ciasto i miękkie soczyste jabłka, to dla mnie połączenie idealne. Spróbujesz?

Pamiętaj, że na blogu znajdziesz też przepis na obłędną szarlotkę kajmakową. Jeśli jesteś ciekawa przepisu- kliknij TU.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła/margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wanilia/ ekstrakt waniliowy
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g śmietany 18%/ jogurtu
  • cynamon
  • 4-5 jabłek

Przygotowanie:

W misce łącze mąkę, zimne masło, jajko, proszek do pieczenia, wanilię, cukier puder i śmietanę. Ciasto wstępnie łączę za pomocą miksera, gdy z ciasta powstanie mokry piasek, wtedy zagniatam ręcznie gładkie i jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto dzielę na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Większą część ciasta zawijam w folię, spłaszczam i schładzam w lodówce. Mniejszą część rozwałkowuję między arkuszami papieru do pieczenia, na szerokość blaszki. Ja użyłam blaszki 28 x 23 cm. Z ciasta zdejmuję górny papier do pieczenia i razem z dolnym papierem ciasto przekładam do blaszki i dokładnie wypełniam dno. Następnie obieram jabłka, przekrawam je na pół i wydrążam środek. Jabłka układam na spodzie, kładę je grzbietem do góry. Następnie jabłka obficie posypuję cukrem pudrem. Jeśli Twoje jabłka są kwaśne, możesz posypać je niewielką ilością cukru. Schłodzone ciasto rozwałkowuję między arkuszami papieru do pieczenia, na szerokość blaszki. Z ciasta zdejmuję górny papier do pieczenia i za pomocą dolnego papieru podnoszę rozwałkowane ciasto i układam je na jabłkach. Ciasta nie dociskam do jabłek, wypełniam nim tylko blaszkę. Ciasto pod wpływem temperatury pięknie przykryje jabłka. Przed pieczeniem ciasto nakłuwam widelcem, na wysokości każdego jabłka. Ciasto piekę w 180°C przez 50-60 minut. Po upieczeniu pozostawiam na 10 minut do przestudzenia w uchylonym piekarniku. Kroję po całkowitym wystudzeniu.

————–

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: 50 min

Całkowity czas: 1 h