Makowa strucla
Makowa strucla to synonim świąt. Moja babcia robi najlepszą struclę na świecie. Babcia nie jest jednak w stanie podać mi przepisu. Jestem zadowolona z efektów pracy.
Miękkie, delikatne ciasto drożdżowe łączy się z bogatą, aromatyczną masą makową tworząc pyszne połączenie.
Musicie koniecznie spróbować.
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 25g drożdży świeżych
- 50g cukru
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 100 ml mleka 1,5%
- 60g masła
Masa makowa:
- 230g masy makowej (przepis na blogu)
- 1 jajko
- 20g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztapiam. Masło dodaję do mąki. Następnie do mąki dodaję szczyptę soli oraz jajko i wyrabiam mikserem wyposażonym w haki do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto jest dobrze połączone, dodaję do niego masło i dobrze wyrabiam. Ciasto wyrasta przez około 1 godzinę. Następnie przygotowuję masę. Do miski dodaję masę makową i dobrze mieszam z masłem i jajkami. Ciasto rozwałkowuję na wielkość formy do pieczenia. Masę makową rozprowadzam równomiernie po cieście, pozostawiając niewykończone brzegi. Zwijam ciasto i umieszczam je w formie na placki z owocami. Pozwalam mu odpocząć przez 10 minut przed nagrzaniem piekarnika do 180°. Struclę rozkładam na mleku i posypuję płatkami orzechów. Piekę przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Można też zrobić tosty na wysokich i niskich obrotach.
---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Czas całkowity: 1h 45 min
Wielkość porcji: 12 porcji