Makowa strucla

Makowa strucla to synonim świąt. Moja babcia robi najlepszą struclę na świecie. Babcia nie jest jednak w stanie podać mi przepisu. Jestem zadowolona z efektów pracy.

Miękkie, delikatne ciasto drożdżowe łączy się z bogatą, aromatyczną masą makową tworząc pyszne połączenie.

Musicie koniecznie spróbować.

Składniki:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 25g drożdży świeżych
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 60g masła
  •  

Masa makowa:

  • 230g masy makowej (przepis na blogu)
  • 1 jajko
  • 20g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztapiam. Masło dodaję do mąki. Następnie do mąki dodaję szczyptę soli oraz jajko i wyrabiam mikserem wyposażonym w haki do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto jest dobrze połączone, dodaję do niego masło i dobrze wyrabiam. Ciasto wyrasta przez około 1 godzinę. Następnie przygotowuję masę. Do miski dodaję masę makową i dobrze mieszam z masłem i jajkami. Ciasto rozwałkowuję na wielkość formy do pieczenia. Masę makową rozprowadzam równomiernie po cieście, pozostawiając niewykończone brzegi. Zwijam ciasto i umieszczam je w formie na placki z owocami. Pozwalam mu odpocząć przez 10 minut przed nagrzaniem piekarnika do 180°. Struclę rozkładam na mleku i posypuję płatkami orzechów. Piekę przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Można też zrobić tosty na wysokich i niskich obrotach.

---

Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Czas całkowity: 1h 45 min
Wielkość porcji: 12 porcji