Miękkie pierniczki z nadzieniem
Najlepsze pierniczki? To właśnie te! Sprawdzone przez tysiące osób - gwarantuję, że Ty też je pokochasz. Pierniczki te nie muszą “leżakować”- od razu można je jeść. Możesz przygotować je z nadzieniem i bez nadzienia. Z nadzieniem mogą leżakować ok. 2 tyg., bez nadzienia ok. 4 tygodni. Z czasem będą coraz bardziej mięknąć.
Takimi ciastkami możesz obdarować bliskich :)
Składniki:
- 275 g mąki pszennej
- 150 g miodu
- 30 g cukru pudru
- 60 g masła
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka sody
- 20 g przyprawy do piernika
- 15 g kakao
- ulubione powidła/ krem czekoladowy
Przygotowanie:
Masło, miód, cukier, sodę, przyprawę do piernika i kakao przekładam do garnka i podgrzewam na niewielkim ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdejmuję garnek z palnika. Do letniej masy dodaję jajko, dokładnie mieszam i od razu dodaję mąkę. Na początku łącze składniki za pomocą łyżki, a gdy się połączą, wykładam je na blat i zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto nie wymaga odpoczynku. Od razu je wałkuję na ok. 3-5 mm i wycinam pierniki za pomocą foremek. Na środku ciastka wykładam powidła i przykrywam drugim ciastkiem, dokładnie zlepiając boki. Pierniki piekę w 180°C, grzanie góra-dół przez 5-7 minut. Studzę na kartce, a po ostudzeniu ozdabiam w ulubiony sposób.
————–
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 7 min
Całkowity czas: 27 min
Ilość porcji: 20 sztuk