Ciastka drożdżowe z homogenizowanym cheddarem
Średni stopień trudności
Miękkie, delikatne ciasto Nadzienie jest miękkie i kremowe. Ten przepis jest idealny do obłędnych ciast drożdżowych z homogenizowanym cheddarem i orzechową kruszonką.
Tych trzeba spróbować
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki
- 90g masła
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 30g cukru
- 220 ml mleka
- 7 g suszonych drożdży
Kruszonka:
- 60g masła
- 75g mąki
- 75 startych orzechów
- 50g cukru
Masa serowa:
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 40 g mąki ziemniaczanej
Dodatki:
- 40 g orzechów włoskich
- Miękka gruszka
Sposób przygotowania:
Do miski wsypuję mąkę, a następnie dodaję cukier, sól, drożdże i mleko. Do wyrabiania ciasta używam haków do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto jest już dobrze połączone, dodaję do niego masło i dalej wyrabiam. Przykrywam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotowuję ser i łączę go ze skrobią ziemniaczaną. Robię kruszonkę łącząc wszystkie składniki.
Po wyrośnięciu ciasta dzielę je na równe części i formuję bułeczki (8-10). Bułeczki formuję tak, aby na ich środku było wgłębienie. Następnie dodaję do niego ser. Na ser posypuję połówkę gruszki, a następnie posypuję kruszonką i pokruszonymi orzechami.
Piekę przez 20 min w temperaturze 180 stopni. Można też zrobić tosty na wysokim i niskim poziomie.
---
Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Czas pieczenia: 20 minut
Czas całkowity: 1h 40 min
Wielkość porcji: 10