Ciastka drożdżowe z homogenizowanym cheddarem

Średni stopień trudności

Miękkie, delikatne ciasto Nadzienie jest miękkie i kremowe. Ten przepis jest idealny do obłędnych ciast drożdżowych z homogenizowanym cheddarem i orzechową kruszonką.

Tych trzeba spróbować

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 90g masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 30g cukru
  • 220 ml mleka
  • 7 g suszonych drożdży

Kruszonka:

  • 60g masła
  • 75g mąki
  • 75 startych orzechów
  • 50g cukru

Masa serowa:

  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Dodatki:

  • 40 g orzechów włoskich
  • Miękka gruszka

Sposób przygotowania:

Do miski wsypuję mąkę, a następnie dodaję cukier, sól, drożdże i mleko. Do wyrabiania ciasta używam haków do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto jest już dobrze połączone, dodaję do niego masło i dalej wyrabiam. Przykrywam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotowuję ser i łączę go ze skrobią ziemniaczaną. Robię kruszonkę łącząc wszystkie składniki.
Po wyrośnięciu ciasta dzielę je na równe części i formuję bułeczki (8-10). Bułeczki formuję tak, aby na ich środku było wgłębienie. Następnie dodaję do niego ser. Na ser posypuję połówkę gruszki, a następnie posypuję kruszonką i pokruszonymi orzechami.
Piekę przez 20 min w temperaturze 180 stopni. Można też zrobić tosty na wysokim i niskim poziomie.

---
Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Czas pieczenia: 20 minut
Czas całkowity: 1h 40 min
Wielkość porcji: 10