Ciasto orzechowe

Czy jest coś bardziej związanego ze świętami niż ciasto drożdżowe wypełnione pysznymi orzechami? Jest pysznie delikatne i rozpływa się w ustach. Jest pyszne i rozpływa się w ustach.

Jeśli zrobisz ten przepis, proszę oznacz mnie na Instagramie

Składniki:

Ciasto:

  • 300g mąki
  • Sól - szczypta
  • 30 g cukru
  • 6 g drożdży suszonych
  • 175 g mleka
  • 30 g masła

Nadzienie:

  • 200g orzechów (u mnie morele i żurawina, a także orzechy)
  • Woda/rum do namaczania
  • migdały w płatkach do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ulubione orzechy kruszę, a następnie namaczam w rumie. Orzechy namoczyć w wodzie, jeśli ciasto ma być jedzone przez dzieci. Następnie przygotowuję ciasto. Do miski dodaję wtedy przesianą mąkę, cukier i sól. Następnie wyrabiam je przy użyciu haków do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto jest już wstępnie zagniecione dodaję roztopione masło. Mieszam wszystkie składniki razem i zagniatam. Miskę przykrywam folią i pozwalam jej odpocząć przez 40 minut, aż ciasto wyrośnie.

Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, a następnie na wierzchu równomiernie układam orzechy.
Składam ciasto wzdłuż dłuższego boku i formuję je w wieniec, dokładnie sklejając końce. Aby wieniec nie stracił swojego kształtu, umieszczam go w tortownicy. Za pomocą nożyczek kuchennych nacięłam ciasto pod kątem 45 stopni. Następnie przesunęłam kawałki na boki, aby było widać wnętrze tortu, które jest pełne orzechów. Przykrywam je na 10 minut, aby mogło ponownie wyrosnąć. Wierzch i spód smaruję roztrzepanym jajkiem, a następnie piekę w temperaturze 180°C przez 40-45 min, opiekając migdały.

-----

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia:45 min
Czas razem: 1h 50 min
Liczba porcji10 porcji.