Pierogi ze szlachty

Poziom trudności: trudny

Pyszne pierogi szlachcice - To danie pochodzi z Podlasia, z Mazowsza. Cienkie, pyszne ciasto pierogowe, które wypełnione jest dobrze doprawionym farszem z surowych ziemniaków i kabanosów. Brzmi pysznie, prawda?

Składniki:

Farsz:

  • 1,2 kg ziemniaków (odmiana mączysta).
  • 160 g cebuli
  • 200 g kiełbasy pikantnej kabanos firmy Duda Nasze Polskie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki soli

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 10g oleju
  • 250ml zimnej wody

Sposób przygotowania:

Olej i wodę mieszam razem, a następnie do miski dodaję mąkę. Składniki mieszam ze sobą za pomocą miksera wyposażonego w haki do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto jest już wymieszane, używam rąk, aby je zagnieść. Wyrabiam ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i jednolite. Pozwalam ciastu odpocząć przez około 10 minut.

Zcieram ziemniaki na tarce. Używam strony, która mocno goli ziemniaki. Odsączam nadmiar wody z ziemniaków. Skrobię pomijam. Cebulę drobno siekam, smażę aż się zeszkli, następnie kabanosy kroję na małe kawałki i smażę kilka minut. Do cebuli i kabanosów dodaję ziemniaki i smażę, aż będą miękkie. Do wymieszania masy można użyć tłuczka do ziemniaków. Gdy mieszanka jest już gotowa, zdejmuję ją z patelni i pozwalam jej ostygnąć. Wtedy właśnie rozwałkowuję ciasto na pierogi. Ważne jest, aby ciasto było cienko rozwałkowane. Najważniejszą częścią pieroga jest farsz. Za pomocą pierścienia nacinam ciasto na pierogi. Następnie biorę łyżeczkę farszu i formuję go w kulkę. Następnie sklejam pieroga w całość. W ten sposób kontynuuję pracę z całym ciastem. Gotowe pierogi gotuję w osolonym wrzątku przez 3 minuty. Następnie je smażę.

Moje pierogi podałam obok smażonego kabanosa i cebulki z ogonem wołowym.

---

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas całkowity: 50 minut
Wielkość porcji: 35 sztuk