Pizza w stylu neapolitańskim

Poziom trudności:

Wszyscy znamy moc warzyw. Warto jednak czasem przypomnieć sobie, jaką ilość warzyw i owoców powinniśmy spożywać do każdego posiłku. Każdego dnia powinno się spożywać pięć porcji owoców i warzyw. Powinny one stanowić połowę posiłku, tak aby był on zbilansowany, pożywny i smaczny. Warzywa mogą sprawić, że poczujemy się zdrowsi, wzmocnią naszą odporność i pomogą nam poczuć się lepiej. Istnieje wiele korzyści wynikających z jedzenia warzyw i owoców.

Warto kupować warzywa bezpośrednio od lokalnych rolników, na osiedlowych targowiskach i bazarach. Dzięki temu będziemy mogli jeść polskie produkty, a także pomożemy polskim producentom i lokalnej gospodarce.

To oczywiste, że warzywa smakują najlepiej, gdy są w sezonie. Ale co możemy zrobić, aby zapewnić sobie ich dostępność także poza sezonem. Możemy zachować wartości odżywcze i smak warzyw na długo zimą i wiosną, wykonując kilka prostych kroków. Poniżej przedstawiam kilka sposobów na zachowanie zimowych walorów warzyw. Podzielę się też z Wami moim ulubionym sposobem na wykorzystanie zeszłorocznych przetworów z dyni.

  • Suszenie - Suszenie może być jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Pozwala zachować smak warzyw, a w wielu przypadkach wzmacnia ich aromat (np. Suszone pomidory, grzyby Wszystkie właściwości odżywcze produktów zostają zachowane dzięki suszeniu. Ta metoda suszenia produktów jest znana od tysięcy lat. Warto ją stosować we własnym domu.
    Każde warzywo może zostać przez Ciebie wysuszone. Do suszenia warzyw będziesz potrzebował specjalnej suszarki do warzyw lub piekarnika. Choć owoce i warzywa podczas suszenia tracą wodę, to zachowują wszystkie swoje cenne składniki. Warto włączyć je do zdrowej diety. Korzystaj z warzyw, gdy są najświeższe i najbardziej dostępne. Wybieraj warzywa pochodzące z polskiej uprawy.
    Samodzielne przygotowanie pozwala nam uniknąć stosowania zbędnych konserwantów, które można znaleźć w suszonych produktach sprzedawanych w sklepach.
    Suszone warzywa i zioła mogą być przechowywane przez długi czas. Możesz je wykorzystać do wszystkiego, od przekąsek po przygotowywanie zup, sosów czy jako przyprawy.
  • Mrożenie - czy warto je stosować? Odpowiedź brzmi TAK!!! Mrożenie to jedna z najlepszych metod konserwacji żywności. Mrożenie nie wymaga żadnych dodatkowych składników, aby zachować zawartość odżywczą owoców i warzyw. Forma ta świetnie radzi sobie z zachowaniem tekstury, koloru i smaku warzyw. Warto, aby była to forma mrożenia. Mrożone warzywa i owoce mają inną teksturę niż świeże produkty. Jednak mrożone warzywa są często używane w zupach i sosach, co nadaje im wspaniały smak i wartość odżywczą. Aby zapewnić jak najlepszą teksturę, nie rozmrażaj warzyw przed przygotowaniem dania. Zamiast tego dodaj mrożone warzywa bezpośrednio do sosu/zupy.
    Możesz wybierać pomiędzy świeżymi i mrożonymi warzywami. Jednak mrożone warzywa są idealne na zimę.
    Warto przygotować swoje mrożone polskie warzywa w sezonie. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybieraj warzywa, które są w pełni sezonu. Aby zachować ich wartości odżywcze, zamrażaj je zaraz po zakupie.
  • Kiszenie- Kiszone warzywa to naturalne probiotyki, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, oczyszczają i chronią organizm przed chorobami oraz wzmacniają odporność. Kiszenie warzyw jest tradycją od tysięcy lat. Kiszone warzywa są bogate w witaminy i minerały. Powstają z kultur bakterii, które zostały poddane fermentacji. Kiszenie jest dobre dla każdego, ale osoby z problemami trawiennymi powinny zachować ostrożność. Kiszenie to świetny sposób na konserwację warzyw, dzięki czemu mamy dostęp do świeżych, pysznych warzyw przez cały rok. Dzięki kiszeniu warzywa zyskują jeszcze więcej wartości. Kiszenie warzyw to ekonomiczny sposób na ich konserwację. Dbając o ich prawidłowe przygotowanie, możemy uniknąć stosowania zbędnych konserwantów. Kiszenie wszystkich warzyw to dobry pomysł. Kiszenie marchewki, rzodkiewki i kalafiora to tylko niektóre z możliwości. To tylko kilka przykładów, jak można odkryć nowe smaki w warzywach. Pamiętaj, aby jeść warzywa, które są w sezonie z naszych polskich upraw.
  • Przetwory - Jeśli chcesz jeść zdrowo, wybieraj pyszne i sprawdzone produkty. Mamy pełną kontrolę nad smakiem i składem przetworów, ponieważ sami je robimy. Dzięki temu masz pewność, że Twój produkt jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Sam możesz zdecydować, ile cukru, octu czy soli chcesz użyć podczas robienia przetworów. Produkty te nie będą zawierały żadnych zbędnych konserwantów, kolorów czy aromatów. Warto wiedzieć, że przetwory, które robiła dla Ciebie w dzieciństwie Twoja babcia i mama nie zawierały żadnych substancji chemicznych. Używaj dojrzałych owoców lub warzyw, które zostały zebrane w pełni sezonu, aby mieć pewność, że przetwory są bogate w witaminy, smak i wartości odżywcze. Przetwory powinny być przygotowywane natychmiast po ich zakupie. Jeśli zostaną pozostawione do fermentacji, stracą swoje cenne wartości odżywcze. Domowe przetwory mogą przywołać letnie wspomnienia i ciepłe promienie słońca w zimowe wieczory i dni. Słoik przetworów to wspaniały prezent, który zachwyci bliską osobę.

W swojej spiżarni możesz mieć domowe przetwory, pikle i mrożonki. Dzięki temu możesz cieszyć się smakami lata i dobrodziejstwami polskich warzyw. Zima to najlepszy czas na wykorzystanie przetworów zrobionych jesienią i latem. Polecam robienie takich przetworów jak ten w okresie letnim. Da Ci to ogromną satysfakcję i sprawi, że miło spędzisz czas w kuchni. ?

"Moc polskich warzyw"

"Moc Polskich Warzyw", to kampania finansowana z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Powstała z inicjatywy Stowarzyszenia Producentów Papryki RP. Koordynatorem kampanii jest ZPP RP. Wśród pozostałych uczestników są Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków spod Osłon.

Zrobiłam moją ulubioną pizzę w stylu neapolitańskim, aby pokazać Wam, jak prosto i łatwo można wykorzystać przetwory przygotowane w okresie letnio-jesiennym. Zamiast sosu pomidorowego, użyłam domowych przetworów z dyni. Ten ketchup został opublikowany w zeszłym roku na moim Instagramie. Ten ketchup można wykorzystać jako sos do pizzy, dodatek do kanapek lub jako dip do warzyw. Jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia.

Przepis na ketchup TU znajdziecie tutaj.

Zapraszam Was do znalezienia najlepszego przepisu na pizzę.

Składniki:

  • 462g mąki typu "00"
  • 276g wody
  • 12g soli
  • 0,3g drożdży suchych

Dodatki:

  • ketchup z dyni
  • mozzarella
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Do niewielkiej ilości wody dodaję drożdże i sól. W misce łączę mąkę z wodą. Do miski dodajemy drożdże oraz pozostałą wodę i mieszamy. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Mieszać przez około 10 minut. Z ciasta formuję 3 kulki i zawijam je dookoła spodu. Sklejam ciasto od spodu i układam je złączeniem do dołu. Najlepiej ułożyć ciasto na dużej blasze do pieczenia. Spód również smaruję olejem. Ciasto układa się w dużych odstępach. Można to również zrobić w osobnych miseczkach. Pozwalam ciastu odpocząć w temperaturze pokojowej przez 5 godzin, a następnie przykrywam je folią spożywczą i wkładam na noc do lodówki. Następnego dnia, na około 4-5 godzin przed pieczeniem pizzy, ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy w kulę.

Następnie nagrzewam piekarnik do maksymalnej temperatury, w moim przypadku 250°F, grzanie górne i dolne. Blachę/pizzastone umieszczam na najniższej półce. Przed pieczeniem rozgrzewam kamień przez około 40 minut.

Aby łatwiej było przenieść pizzę na kamień, formuję ją na papierze do pieczenia. Kulę ciasta umieszczam na papierze do pieczenia. Spłaszczam ciasto i rozciągam je od środka na zewnątrz, wypychając pęcherzyki powietrza w kierunku brzegów. Instastories to mój profil IG. Pokazuję na nim, jak układam ręce, aby rozciągnąć ciasto. Jest to coś, czego nauczyłam się na zajęciach z gotowania. Ciasto nie powinno być zbyt cienkie. Nie może prześwitywać.

Spód posmarowałam ketchupem dyniowym, a następnie rozerwałam mozzarellę. Dobrze jest nie odcedzać sera przed wykonaniem tej czynności. Ciasto przenoszę na blachę i piekę przez 8-10 minut. Ważne jest, aby ser nie zbrązowiał na wierzchu. Powinien pozostać biały i lejący się. Do pizzy dodaje się świeżą bazylię.

Jak odmierzyć 0,3 grama drożdży? Podziel 1 g drożdży na dwie równe części. Weź większą porcję powstałej mieszanki drożdżowej.

Ciasto jest bardzo delikatne ze względu na małą ilość drożdży i długi czas wyrastania.

---

Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 22 godziny
Czas pieczenia: 10 minut
Czas całkowity: 22 godziny 25 minut
Wielkość porcji: 3

Fundusz Promocji Owoców i Warzyw finansuje kampanię Moc Polskich Warzyw.