Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Easy
Pyszny i aromatyczny sos pieczarkowy, z delikatnym schabem. Taki sos i mięso stanowią świetną bazę do obiadu.
Można go podać z kaszą lub ziemniakami, albo makaronem. Schab można zastąpić udkami z kurczaka, karkówką lub polędwiczką.
Jeśli zrobisz ten przepis, proszę oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 300 g schabu wieprzowego
- 300g pieczarek
- 150g śmietany 30%
- 20 g sosu sojowego
- 60 g cebuli
- Masło klarowane 20 g
- Mąka
- Sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyszczam, a następnie kroję na drobniejsze kawałki. Następnie cebulę kroję w piórka. Cebulę podsmażam na połowie masła. Gdy już się zeszkli, do masła dodaję grzyby i smażę je do momentu, aż będą przesmażone. Doprawiam solą, sosem sojowym, śmietaną i redukuję.
Schab doprawiam solą, następnie obtaczam go w mące. Na koniec smażę go na maśle klarowanym, aż nabierze złotego koloru.
Tak przygotowany schab przekładam do sosu, duszę przez 2 minuty, a następnie podaję.
---
Czas przygotowania:15 minut
Czas gotowania- 15 minut
Całkowity czas: 30 minut
3 porcje