Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Easy

Pyszny i aromatyczny sos pieczarkowy, z delikatnym schabem. Taki sos i mięso stanowią świetną bazę do obiadu.

Można go podać z kaszą lub ziemniakami, albo makaronem. Schab można zastąpić udkami z kurczaka, karkówką lub polędwiczką.

Jeśli zrobisz ten przepis, proszę oznacz mnie na Instagramie

Składniki:

  • 300 g schabu wieprzowego
  • 300g pieczarek
  • 150g śmietany 30%
  • 20 g sosu sojowego
  • 60 g cebuli
  • Masło klarowane 20 g
  • Mąka
  • Sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyszczam, a następnie kroję na drobniejsze kawałki. Następnie cebulę kroję w piórka. Cebulę podsmażam na połowie masła. Gdy już się zeszkli, do masła dodaję grzyby i smażę je do momentu, aż będą przesmażone. Doprawiam solą, sosem sojowym, śmietaną i redukuję.
Schab doprawiam solą, następnie obtaczam go w mące. Na koniec smażę go na maśle klarowanym, aż nabierze złotego koloru.
Tak przygotowany schab przekładam do sosu, duszę przez 2 minuty, a następnie podaję.

---

Czas przygotowania:15 minut
Czas gotowania- 15 minut
Całkowity czas: 30 minut
3 porcje