Rolada z mięsa mielonego

Pyszna, soczysta i rozpływająca się w ustach rolada z mięsa mielonego. Rolada ta świetnie nadaje się zarówno do codziennych, jak i świątecznych posiłków. Ostudzoną roladę możesz pokroić w cienkie plastry, które wykorzystasz jako mięso na kanapki.

Moja rolada była wypełniona szpinakiem i pieczarkami. Można też dodać ogórki kiszone, paprykę lub ugotowane jajka.

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 100g szpinaku
  • 300g pieczarek
  • 1 jajko
  • 150g parzonego wędzonego boczku pokrojonego w plastry
  • 25g bułki tartej
  • 75 ml wody/bouillonu
  • Sól i pieprz
  • Przyprawa uniwersalna (przepis w mojej książce)
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g sera w plasterkach
  • 25 g musztardy

Sposób przygotowania:

Do mięsa dodaję jajka, bułkę tartą i bulion. Doprawiamy mięso przyprawami i energicznie ugniatamy do połączenia. Masę wyrabiam przez co najmniej 5 minut. Choć masa może wydawać się nieco lejąca, to po dokładnym ugnieceniu stanie się idealnie uformowanym ciastem. Szpinak i pieczarki siekam bardziej drobno. Najpierw podsmażam grzyby na oliwie z oliwek, aż będą ugotowane. Następnie dodaję czosnek na patelnię i szpinak. Po chwili dodaję do patelni czosnek i szpinak. Doprawiam solą i pieprzem. Plastry boczku układam na papierze do pieczenia, nachodząc na siebie. Wzdłuż jednego boku zawijam roladę. Na roladzie ułożyłam mięso w równej warstwie. Na spodzie rolady ułożyłam plasterki sera. Będzie to środek po zawinięciu. Następnie ser posmarowałam musztardą, a potem ułożyłam pieczarki i szpinak. Roladę zawinąć szczelnie papierem do pieczenia. Piekę ją w pergaminie do pieczenia, więc zawijam ją szczelnie papierem do pieczenia. Piekę ją w temperaturze 180°C przez 1 godzinę, podgrzewając i studząc. Po tym czasie zdejmuję papier i piekę roladę jeszcze przez 15 minut w 180degC. Po pozostawieniu rolady do ostygnięcia, wyjmuję ją z piekarnika, a następnie kroję na grube plastry.

---

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 15 minut
Czas całkowity: 1h 45 min