Zrób zupę z przecierem z ogórków

Easy

Robienie domowych przetworów to świetny sposób na poczucie spełnienia. Choć wymaga to wiele pracy i czasu, nagroda jest tego warta, gdy możesz cieszyć się pysznym smakiem swoich domowych przetworów.

Dzięki jednej z moich obserwatorek w tym roku zrobiłam przecier ogórkowy, który świetnie nadaje się do zup i sałatek. Taka baza świetnie nadaje się do przygotowania zupy. Wystarczy zagotować bulion, a następnie dodać ogórki. W ciągu kilku minut obiad jest gotowy. Takie ogórki można dodawać do sałatek lub innych potraw, tak jak dodaje się ogórki kiszone.

Jeśli zrobisz ten przepis, proszę oznacz mnie na Instagramie ?

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • Kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania:

Do starcia ogórków używam grubej tarki. Starte ogórki solę i dodaję do nich koperek. Następnie przykrywam je na 12 godzin lub na noc. Następnego dnia usuwam koperek. W każdym słoiku znalazł się jeden ząbek czosnku. Ogórki włożyłam do wrzącej wody, sparzyłam i osuszyłam słoiki razem. Następnie ubiłam je razem z sokiem ze słoika. Zakręcam pokrywkę (używam nowych zakrętek). Upewniam się, że zakrętka i brzegi słoika są suche. Nie pasteryzuję. Gotowe produkty przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu.

Przecier będzie gotowy za 2 tygodnie.

---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 12 godzin
Czas całkowity: 12 godzin 15 minut
Number Of Servings: 6 słoików